Pers

Dripl vraagt hulp van werknemers om plastic vervuiling op hun werkplek aan te kaarten

Binnen enkele uren is de hele inhoud van deze automaat (plastic) afval.” Het is één van de boodschappen die pendelaars sinds vandaag te lezen krijgen via magneten op de drankautomaten in de grote stations van ons land.

Brussel, 21 oktober 2022 – “Binnen enkele uren is de hele inhoud van deze automaat (plastic) afval.” Het is één van de boodschappen die pendelaars sinds vandaag te lezen krijgen via magneten op de drankautomaten in de grote stations van ons land. De magneten komen van Dripl, een Gents-Brusselse start-up die plasticvrij drinken in bedrijven makkelijk maakt met zijn verpakkingsvrije drankautomaat. Nu kunnen mensen ook zelf een magneet bij hen aanvragen om op de automaat van hun werkplek te hangen. Met de actie hoopt Dripl werknemers aan te sporen om verandering teweeg te brengen op hun eigen werkvloer.

Jaarlijks produceren we ongeveer driehonderd miljoen ton aan plastic afval, het equivalent van het gewicht van de totale wereldbevolking. De drankenindustrie alleen al produceert nog steeds een duizelingwekkende 1 miljoen plastic flessen per minuut. In Vlaanderen openen we per jaar zo’n 1,2 miljard plastic flessen. Wanneer we geen actie ondernemen, zal er tegen 2050 meer plastic rondzwerven in de oceanen dan dat er vissen zijn, waarschuwt de VN.

“Statiegeld invoeren op blikjes en PET-flessen – zoals Vlaams minister van Omgeving Demir onlangs bepleitte – is een stap in de goede richting, maar het probleem is helaas groter,” zegt Colin Deblonde, CEO en co-founder van Dripl. “Plastic verpakkingen halen in België een recyclagegraad van bij de 50%, wereldwijd slechts 9%. Zolang we niet met z’n allen drastisch minder verpakkingen beginnen te consumeren, blijft het gewoon fietsen met een lekke band. De beste verpakking blijft de verpakking die niet bestaat.”  

Kantoren plasticvrij maken

Veel van die wegwerpverpakkingen worden geopend en weggegooid op de werkvloer.

Colin Deblonde: “In veel bedrijven wordt het verpakkingsprobleem niet aangepakt. Integendeel, nog te vaak bots je op klassieke drankautomaten of koelkasten vol met flesjes en blikjes, waardoor die bedrijven – vaak met goede bedoelingen – helaas bijdragen aan de afvalberg. We hopen dat met onze actie, die vooral werknemers moet bereiken, mensen geïnspireerd raken om het met minder wegwerpverpakkingen te doen.”  

“De beste verpakking is en blijft de verpakking die niet bestaat” – Colin Deblonde, CEO en co-founder van Dripl

Eindeloos doorgeefbare boodschap

Dripl hoopt dat pendelaars de magneten op termijn zullen meenemen of zelf een magneet bij hen aanvragen om op hun kantoor op te hangen. “We kozen heel bewust voor magneten in plaats van stickers. Een magneet is duurder om te maken dan een gewone sticker, ja, maar zorgt ervoor dat de boodschap eindeloos hergebruikt of doorgegeven kan worden. En dat is ook ons doel, mensen blijvend inspireren.” besluit Colin Deblonde.