Pers

Gelekte kersttoespraak van Koning Filip gaat viraal

Tegen alle verwachtingen in focust de vorst in zijn jaarlijkse kersttoespraak vooral op één positieve ontwikkeling van het afgelopen jaar: één miljoen onnodige wegwerpverpakkingen konden vermeden worden.

Brussel, 21 december 2022 – Tegen alle verwachtingen in focust de vorst in zijn jaarlijkse kersttoespraak vooral op één positieve ontwikkeling van het afgelopen jaar: één miljoen onnodige wegwerpverpakkingen konden vermeden worden. Dat is althans wat de duurzame start-up Dripl ons wil doen geloven met een soms akelig realistische deepfake video van Koning Filip, die in geen tijd bijna 100.000 keer werd bekeken op sociale media.  

Dripl is een gedreven Brusselse start-up met een missie: plasticvrij drinken in bedrijven makkelijk maken met zijn verpakkingsvrije drankautomaat. Sinds het ontstaan van het bedrijf in 2019 wist het al meer dan 140 van zijn automaten te plaatsen bij bedrijven over gans België en Nederland. Alles bij elkaar geteld werden zo dus al 1 miljoen verpakkingsvrije drinks geserveerd uit Dripl’s tappunten. Dat betekent dat meer dan 13.000 PMD-zakken, 200.000 liter onnodig watertransport en 29 ton suiker werden vermeden.  

Koning Filip in de bres

Dripl hoopt dat het virtuele duwtje in de rug door Koning Filip helpt om nog meer mensen te inspireren om minder wegwerpverpakkingen te gebruiken. “We zijn zeker trots op deze mijlpaal en zijn dan ook blij dat Zijne Majesteit onze verwezenlijking naar waarde weet te schatten,” knipoogt Colin Deblonde, CEO en Co-founder van Dripl. “Maar onze missie begint nog maar net. Tegen einde 2023 willen we ook in Duitsland actief zijn en is het doel om 3 miljoen wegwerpverpakkingen aan de kant te schuiven.”

Gek of geniaal?

“Als start-up moet je soms eens tegen de schenen schoppen, of creatief uit de hoek komen om gehoord te worden”, zegt Deblonde. “Wij beschikken helaas niet over de budgetten die de Coca Cola’s of Pepsico’s van deze wereld kunnen uitgeven aan reclamecampagnes. Dat kan heel soms ook een voordeel zijn, omdat het je net dwingt om de zaken op een niet-traditionele manier aan te pakken.”

Dripl gelooft dat we binnenkort allemaal met een herbruikbare drinkbus rondlopen die we overal kunnen vullen met lekkere drinks. Vandaag ligt de focus bij de bedrijfswereld, maar op lange termijn is the sky the limit. “Is het niet vreemd dat je overal je Dopper kunt vullen met water, maar dat je van zodra je iets fris wilt, meteen naar wegwerpoplossingen moet grijpen?” klinkt het.    

Toekomstige Hofleverancier

“Ik denk ook aan al die vooruitstrevende bedrijfsleiders die ervoor kozen om hun drankautomaten te vervangen door een Dripl, zoals ook wij op het Hof hebben gedaan”, klinkt het in de neptoespraak. “We zouden heel graag Hofleverancier worden,” aldus Deblonde. “We hebben ondertussen onze aanvraag bij de Heer Intendant van de Civiele Lijst van de Koning ingediend en hopen oprecht dat ook de Koning zijn steentje zal bijdragen aan een verpakkingsvrije wereld.”